Το Κομπολόι 52 | Ξεχωριστά κομπολόγια από γνήσια υλικά

Το Κομπολόι 52 ξεκίνησε το 1994, με άλλο όνομα, σε ένα στενό στη παλιά πόλη των Χανίων. Ο κόσμος μας έμαθε με το όνομα “Χαντράδικο”, στην Αγίων Δέκα, όπου κανείς μπορούσε να βρει μια μεγάλη ποικιλία από χάντρες και σχοινάκια. Μια πολύχρωμη ποικιλία από χάντρες κάθε μεγέθους και υλικού κοσμούσε τα ράφια μας. Οι πελάτες μας? Άνθρωποι με ζωηρή φαντασία και όρεξη για δημιουργία που έπαιρναν τις χάντρες μας και έφτιαχναν κολιέ, τσάντες, παιχνίδια, διακοσμητικά και, προς έκπληξή μας, κομπολόγια.  Οι πελάτες μας ζητούσαν συνεχώς περισσότερα υλικά, καλύτερης ποιότητας και αντοχής για να κατασκευάσουν τα δικά τους κομπολόγια για αυτούς και τους αγαπημένους τους. Εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και να φέρουμε το κομπολόι στο σπίτι τους.

Ξεκινήσαμε την αναζήτηση για την ιστορία του κομπολογιού, για την καταγωγή του και για τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του. Για να ολοκληρωθεί το Κομπολόι 52 όπως το γνωρίζετε σήμερα, χρειάστηκαν πολλά ταξίδια σε χώρες όπως η Ρωσία, η Δανία, η Φιλανδία, η Κούβα και η Τουρκία. Εκεί γνωρίσαμε από κοντά τα υλικά των κομπολογιών μας και την ιστορία του βασικότερου υλικού μας, του κεχριμπαριού. Συλλέχθηκαν λοιπόν κομπολόγια και χάντρες  από πολλές χώρες και ξεκίνησε το Κομπολόι 52 να παίρνει σχήμα και μορφή. Αλλάξαμε τοποθεσία, μεταφερθήκαμε στη Δημοτική Αγορά Χανίων στο νούμερο 52 και ήμασταν το πρώτο μαγαζί με χάντρες και κομπολόγια στην πόλη μας. Μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην φιλοσοφία του κομπολογιού και να στηρίζουμε και όλους όσους το αγαπάνε.

Το Κομπολόι 52

– Πότε ενός καλού κομπολογά ο πόνος δυναμώνει?
– Όταν του άλλου τη κομπολογιά στέκει και καμαρώνει.

Μιχάλης Ελπικίδης

Το Κομπολόι του χθες

Πάντα στην ζωή του ανθρώπου υπήρχε η χάντρα, ο κύκλος, τα φυσικά υλικά που τόσο πίστευε και πιστεύει ότι μπορεί να του αλλάξουν την μοίρα. Πίστευε ότι λίγες χάντρες δεμένες φέρνουν καλοτυχία, λύνουν μάγια, διώχνουν τις αρρώστιες και δείχνουν πίστη στον Θεό δημιουργό. Πολλές φορές η χρήση των χαντρών προσευχής διαφέρει από την κουλτούρα και την θρησκεία κάθε λαού. Οι χάντρες προσευχής σε πολλούς λαούς ήταν επίδειξη πλούτου και φαινόταν από την ποιότητα των υλικών όπως το χρυσό, το κεχριμπάρι, το ζαφείρι, το διαμάντι κ.λ.π. Παντού σε όλο τον κόσμο υπήρχε ένα κομπολογάκι, από τους Ίνκας και τους Μάγια μέχρι τούς Σέκτας της Ινδίας και τους Έλληνες.

Το Κομπολόι του σήμερα

Σήμερα το κομπολόι είναι ένα κόσμημα στο χέρι του ιδιοκτήτη, μία παρέα, ένας τρόπος να ξεχνάς και να χαϊδεύεις χάντρα-χάντρα τους καημούς σου.

Η αποστολή μας

Η αποστολή μας είναι να διατηρήσουμε τη σχέση των ανθρώπων με τα κομπολόγια, να προσφέρουμε πάντα τα καλύτερα υλικά με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Θα είμαστε εδώ για όλους τους λάτρεις του κομπολογιού να μοιραστούμε την αγάπη μας για το κεχριμπάρι, τη μαστίχα, το λιβάνι, το κόκαλο, το κέρατο και άλλα τόσα υλικά. Θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε και να φέρνουμε για εσάς σπάνια και ξεχωριστά κομπολόγια.

Η ιστορία του κομπολογιού

Η ιστορία του κομπολογιού | Περού

Περού

Οι χάντρες και μια πρώιμη μορφή του κομπολογιού συναντώνται στην ιστορία των Ίνκας όπου χρησιμοποιούνταν ως φυλακτό και ως στολίδι.  Συνήθιζαν να κεντάν με χάντρες ρούχα και μάσκες γιατί πίστευαν ότι λίγες χάντρες δεμένες φέρνουν καλοτυχία, λύνουν μάγια, διώχνουν τις αρρώστιες και δείχνουν πίστη στον Θεό δημιουργό.

Η ιστορία του κομπολογιού | Ανατολή

Ανατολή

Τα πρώτα κομπολόγια με την μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνταν κυρίως για μέτρημα των προσευχών. Οι χάντρες ήταν σφιχτά δεμένες η μία με την άλλη και δεν υπήρχε ελευθερία στο σχοινάκι του κομπολογιού. Τα κομπολόγια προσευχής συνήθως αποτελούνταν από 108 χάντρες.

Η ιστορία του κομπολογιού | Ελλάδα

Ελλάδα

Το κομπολόι πέρασε στην Ελλάδα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου δόθηκε η ελευθερία  στις χάντρες να κυλάν στο σχοινάκι και γεννήθηκε το κομπολόι όπως το ξέρουμε σήμερα. Οι Έλληνες πέρασαν από τις σφιχτοδεμένες χάντρες προσευχής στο ελεύθερο κομπολόι, που το χρησιμοποίησαν ως μέσο διασκέδασης και χαλάρωσης.