Κεχριμπάρι: Ο χρυσός της Δυτικής Ρωσίας

Denis Sinyakov

Στην πόλη Γιαντάρνι του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας βρίσκεται το «ορυχείο» κεχριμπαριού Πριμόρσκαγια, όπου η Εταιρεία Κεχριμπαριού επεξεργάζεται έως και 400 τόνους ετησίως. Είναι το μοναδικό επίσημο «ορυχείο» κεχριμπαριού της Ρωσίας. Η Σοβιετική Ένωση το 1945 είχε αποσπάσει το σημερινό Καλίνινγκραντ από τη ναζιστική Γερμανία. Οι Γερμανοί ήταν πρωτοπόροι στη βιομηχανία κεχριμπαριού στην περιοχή, που ήταν γνωστή ως Ανατολική Πρωσία.o.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

“Παράνομοι θηρευτές” κεχριμπαριού σε αυτοσχέδιες πισίνες έξω από το χωριό Χράμπροβο στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Παρά τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, τη δήμευση των αντλιών και ακριβών αυτοκινήτων, ακόμη και της προβλεπόμενης ποινική δίωξης, το “μαύρο σκάψιμο” παραμένει ένα δημοφιλές επάγγελμα στο Καλίνινγκραντ.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Μια γυναίκα αναζητά μικροσκοπικά κομμάτια από κεχριμπάρι παγιδευμένα στα φύκια σε παραλία της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ. Αυτές οι γυναίκες – τις ονομάζουν “γλάρους”- μερικές φορές βρίσκουν μεγάλα πολύτιμα κομμάτια κεχριμπαριού που τα έχει ξεβράσει η θάλασσα.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Στελέχη του Εργοστασίου Κεχριμπαριού κατεργάζονται τα κομμάτια του περίφημου ήλεκτρου. Το εργοστάσιο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες μεθόδους, ενώ διαθέτει εξοπλισμό σοβιετικής εποχής, και το προϊόν τους μετά βίας μπορεί να ανταγωνιστεί με τα πιο εξελιγμένα είδη κεχριμπαριού από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Κίνα.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Μια εργαζόμενη του εργοστασίου επεξεργασίας ξεχωρίζει κομμάτια του κεχριμπαριού ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος και την παρουσία εντόμων, φύλλων ή σαυρών μέσα σε αυτά.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Ο τεχνίτης κεχριμπαριού Γιούρι Σοροκίν επεξεργάζεται ένα κομμάτι στο εργαστήριο της Κεχριμπάρι. “Μπορεί να ξεκινήσω ένα σχέδιο αλλά στη συνέχεια με οδηγεί το ίδιο το κεχριμπάρι», λέει ο κ. Σορόκιν.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Ένα παιδί παίζει με μικροσκοπικά θραύσματα κεχριμπαριού στην ιατρική μονάδα Τερεμόκ στην πόλη Ζελενογκραντς της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Το κεχριμπάρι θεωρείται φυσική αντισηπτική ουσία, ενώ το σκληρό κεχριμπάρι χρησιμοποιείται για μασάζ στα πόδια.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov
Κομμάτια από κεχριμπάρι με έντομα παγιδευμένα μέσα σε αυτό πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια εκτίθενται στο Μουσείο Κεχριμπαριού στο Καλίνινγκραντ. Τα έντομα συχνά προσκολλούνται στη ρητίνη, δεν πνίγονται αλλά εγκλωβίζονται από το νέο στρώμα ρητίνης. Έτσι εμφανίζονται αυτά τα εγκλείσματα στο κεχριμπάρι.
Denis Sinyakov
Denis Sinyakov

Ένα κεχριμπαρένιο μοντέλο Βάσας (ή Wasa), σουηδικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού το 1628, στο Μουσείο Κεχριμπαριού στο Καλίνινγκραντ.

Denis Sinyakov
Denis Sinyakov
Πίνακας φτιαγμένος από θραύσματα κεχριμπαριού απεικονίζει τον ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης στο μουσείο Επεξεργασίας Κεχριμπαριού.
Share this post